Marketing

Revolúcia v Optike

Komunita, udržateľnosť a spoločenská zodpovednosť.

Ani klasická optika sa skôr či neskôr nevyhne revolúcii. Už nejde len o to lepšie vidieť, ale zákazníci očakávajú, že firma dbá o udržateľnosť a spoločenskú zodpovednosť. Tieto hodnoty musia tvoriť základnú misiu značky spolu so snahou o vrátenie časti svojho úspechu späť komunite. A preto klasické optiky ako Grand optical, Mania alebo Focus môžu v dohľadnej dobe trpieť, ak sa postupne nezačnú sústrediť aj na inú misiu, okrem tej pôvodnej “lepšie vidieť”.

Hoci generácia X ešte netvorí ekonomicky produktívnu časť populácie, nezabúdajme na ich výrazný vplyv na tých, ktorí ju tvoria, a tou sú ich rodičia. Generácia X sa orientuje na “zelené” a udržateľné a hodnotí firmy aj na základe týchto kľúčov.

Ak aj tento drift nenastane, stále bude mať každá optika obrovský náskok pred konkurenciou, prečo teda nedobiť niečo čo na Slovensku ešte nie je dobité?

Aj malý lokálny hráč môže postupne urobiť z veľkého hráča iba starého a skostnateného, ktorý sa nedokáže prispôsobiť meniacemu sa trhu. A tak veľký hráč doplatí na svoju predstavu sily. Preto všetky firmy musia neustále myslieť na to, ako by dokázali poraziť alebo prekonať sami seba. A práve v udržateľnosti a orientácii na spoločenskú zodpovednosť si aj dominantná značka v tomto odvetví, môže potvrdiť svoje postavenie. Aj dominantná značka v odvetví predaja okuliarov môže teda svoje postavenie utvrdiť, ak sa sústredí na:

  • Podporu komunity
  • Udržateľnosť
  • Spoločenskú zodpovednosť

Podpora Komunity

Online optika EyeBuyDirect sa spojila s The Trevor Project, ktorý sa sústreďuje na boj proti samovraždám mladých homosexuálov. Uviedli špeciálnu limitovanú kolekciu The Freedom Colection (Kolekcia slobody), kde chcú poukázať na fakt, že láska prichádza v každej farbe a na tom je určite čo oslavovať. 5% z predaja pôjde na Trevor Project. Eyebuydirect chce takto osláviť 50 výročie Dúhovej parády a preto vyrobili špeciálnu, extra farebnú kolekciu, ktorá podporuje komunitu LGBT a slobodu prejavu. Nájdete v kolekcii rámy s názvom ako Mier, Sila alebo Dúha. Alebo rámy v 8 farbách symbolizujúcu všetky farby dúhy s názvom Rovnosť.

Ich postoj poukazuje na svet, v ktorom má každý svoje miesto a je oslavovaný za svoju jedinečnosť. Dúhovú kolekciu prezentujú ako krok voči komunite LGBT, ale zároveň prezentujú svoju otvorenosť ku všetkým a vyjadrením: “Chcem aby sa každý cítil, že patrí do tejto kolekcie, bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza alebo koho sa rozhodol milovať”, sa jasne vymedzujú na všeobecného zákazníka a zároveň podporujú LGBT komunitu.

Všetci, ktorí sa takto stotožnujú s rovnakým názorom, všetci liberálny potenciálny zákazníci sa takto stávajú cieľovou skupinou pre značku online optiky.

Mierová kolekcia od EyeBuyDirect na podporu LGBT. Zdroj: eyebuydirect.com

Udržateľnosť

GlassesUSA.com idú predefinovať materiál a udržateľnosť pri výrobe okuliarových rámov. Ich značka Seaclean ponúka okuliarové rámy zo 100% zrecyklovaného plastu. Tieto rámy sa vyrábajú z granulátu. Na výrobu jedných okuliarov je potrebných 5 fľašiek. Práve táto forma, kde zákazník môže svojou kúpou dopomôcť k minimalizácii použitých plastov, umožňuje stotožniť sa názorovo so značkou.

Preto má Seaclean navrch pred tými značkami, ktoré nevedia osloviť tú zákaznícku skupinu, ktorá hľadá prepojenie svojho životného štýlu založenom na udržateľnosti so značkou.

SeaClean ide ďalej ako len za obyčajný Upcycling. Za každý predaný rám daruje 5$ organizácii, ktorá čistí oceány od plastov, čím zachádza aj do cirkulárnej ekonomiky.


Spoločenská zodpovednosť.

Covid-19 a pandémia vytvorila nutnosť vymedziť sa spomedzi ostatných. Všetky značky musia zaujať nejaký postoj. Ten najlepší je ukázať “altruistické” logické gestá, ktoré znamenajú že prepojíte vašu značku s dobrou vecou, prípadne umožníte aby výhody vašej značky čerpali tí, ktorí si to zaslúžia.

EYEMARTEXPRESS ide presne touto cestou, tým že poskytuje okuliarové rámy ako darčeky a rôzne zľavy pre pracovníkov v prvej línii.

Firma deklaruje, že ich súčasťou firemnej kultúry je podeliť sa s tými, ktorí to najviac potrebujú a časť úspechu vrátiť späť komunite. Pričom sa orientujú na komunitu, kde sú ich obchody situované.

Všetci zamestnanci v prvej línii ako policajti, záchranári, požiarnici, doktori či sestričky po predložení preukazu, ktorý potvrdzuje ich prácu dostanú zľavu 20%.

Vyjadrenie podpory komunite a všetkým, ktorí sa podieľajú na udržaní fungovania spoločnosti sú v hľadáčiku pomoci EyeMarketExpres.

Pracovníci v prvej línii ako predavači v supermarketoch a kuriéri, rovnako zdravotnícky personál aj poriadkové zložky a armádu.

Zároveň darujú všetkým predajcom v supermarketoch ako aj kuriérom poukážku v hodnote 100$ na rámy okuliarov, ak si u nich kúpia dioptrické sklá.

Zdroj: eyemartexpress.com

0 comments on “Revolúcia v Optike

Pridaj komentár