Uncategorized

TEXTILE house v sieti TESCO?

Second hand ako generátor návštevnosti.

Píše sa rok 2021 a TEXTILE house otvára svoj v poradí už 10-ty POP UP obchod v sieti TESCO. Popri vlastnej privátnej značke F&F dochádza k synergii oblečenia pod jednou strechou supermarketu. Inklinácia k udržateľnosti a zeleným trendom má za následok zmeny v nákupnom správaní, rýchloobrátková móda je nahrádzaná čoraz viac nákupovaním v second hande, a preto aj TESCO a TEXTILE house rozvíjajú ďalej svoju spoluprácu.”

Možno aj takto bude o rok znieť článok ak všetko pôjde týmto trendom a niektorí z hráčov sa rozhodnú pre podobnú spoluprácu.

Ale prečo táto utopistická predstava?

Thred UP je v USA pionierom toho, ako môže second hand vstúpiť do biznisu módnych domov a supermarketov. Skutočná sila tejto spolupráce je v generovaní zaručenej návštevnosti. Thred UP môžete nájsť už v sieťach ako Walmart, Macy’s, J.C. PenneyMadewell and Gap Inc.

Na Slovensku máme viaceré second handy, no pozrime sa na dvoch možných kandidátov, ktorí by mohli naplniť túto utopickú spoluprácu. Prvým je TEXTILE house, sieť franšízových obchodov s dostatočne rozvinutou logistikou a zásobovaním, ktorá má obrovský sortiment, no chýba vyšší princíp zameraný na udržateľnosť. Protipólom je Nosene.sk, ktoré sa profiluje skôr do high-end second hand, kde ide skôr o vyšší princíp udržateľnosti a recykláciu oblečenia cez “Renewal” prístup k starému oblečeniu (obnova starého textilu na nový módny kúsok). Nosene.sk je napriek jasnej vízii v udržateľnosti a cirkulárnej ekonomike ešte len v začiatkoch a teda zabezpečiť logistiku a hlavne také množstvo tovaru by zatiaľ nemohli natoľko, aby mohli spolupracovať s Tesco. Zato TEXTILE house by to zvládol ľavou zadnou.

Zdroj: nosene.sk

Textil house vie ponúknuť módne značky za zlomok ceny, vie pritiahnuť zákazníkov novými kolekciami, ktoré vie meniť v oveľa častejších intervaloch než len jar, leto, jeseň, zima, čo robia klasické módne značky.

Ak si TEXTILE house zriadi toto partnerstvo, nebude to len expanzná príležitosť pre samotný second hand, ale hlavne pre partnera, ktorý bude hosťovať jeho “Pop UP” alebo “Store in store” koncept pod svojou strechou.

Samozrejme, že tu by bolo vhodné pre TEXTILE house vyprofilovať sa aj do zelenej roviny udržateľnosti, prípadne cirkulárnej ekonomiky. Lebo popravde, zo značky to nie je vôbec cítiť a ani sa tým nijako neprezentuje. Je to starý koncept second handu založený na dobrej cene a častej obnove kolekcie. No ekologickosť a zelená nálepka tu chýba. A presne to je to, s čím sa súčasné publikum stotožňuje a bude sa stotožňovať čoraz viac.

Ak to dokáže, osloví práve generáciu Z a mladšiu časť mileniálov, nakoľko práve zástupcovia tejto populácie chcú definovať svoju osobnosť a vystúpiť z radov uniformity rýchloobrátkovej módy, aby naplnili svoju túžbu po individualizme. A možnosti second handu im umožnia kúpiť si značkové kúsky za pomerne nízku sumu a vytvoriť si svoj outfit z viacerých značiek a zároveň myslieť stále zeleno.

Autor fotky: Artem Beliaikin na Pexels

Nové možnosti pre TEXTILE house sú obrovské:

Predplatné

  • Všeobecné predplatné: Predplatné oblečenia zabezpečí, aby každý mesiac prišiel vopred určený kúsok alebo typ oblečenia priamo na adresu. Je možné mať viaceré úrovne predplatného, povedzme za 50€, 100€ a tak ďalej.
  • Loajalitný klub: zákazník zadá svoje údaje a svoje konfekčné veľkosti, prípadne svoj štýl. Vizážista TEXTILE house pripraví outfity a pošle ich zákazníkovi na schválenie. Ak súhlasí budú mu vo výške predplatného zaslané.
  • Špecifické predplatné: Rovnako si môžete predplatiť iba určitú značku, alebo určitú časť oblečenia. Napríklad ten, kto má rad Tommyho Hilfigera si predplatí iba túto značku. Ak chce naopak iba blúzky zemitej farby, tak mu budú chodiť raz mesačne vo zvolenej konfekčnej veľkosti a vo výške predplatného.

Swap

Takto sa vie v špeciálnych akciách TEXTILE HOUSE profilovať do udržateľnosti formou Swapových eventov.

  • Swap eventy: organizovanie SWAP eventu v priestoroch TEXTILE house bude to pravé orechové na to, aby sa vydal tento second hand novou cirkulárnou zelenou cestou. Jednalo by sa iba o hosťovanie swapového eventu, pričom všetko oblečenie by priniesli účastníci, bez vstupov TEXTILE house iba využitie priestoru.
  • Swap oblečenia – príďte a vymeňte si kúsky oblečenia. Za vopred stanovených podmienok by bolo možné priniesť staré oblečenie a za protihodnotu si vybrať z ponuky TEXTILE house. Forma platenia by bola “výmena”. Môžete priniesť vaše použité oblečenie, ktoré má iba minimálne známky opotrebenia a vyberiete si za to iný kus oblečenia.
  • Zľava za staré oblečenie: Prines staré oblečenie a získaš zľavu na nákup v TEXTILE house.

Outlet

Otrium, online marketplace zameraný na výpredaj posezónnej módy, zažíva v USA veľký rozmach. A preto ak by TEXTILE house spojil sily aj s klasickými značkami a začal by dopredávať ich posezónne zostatky, či už za províziu alebo bežnou formou nákupu a predaja, môže mu to umožniť osloviť aj zákazníkov mimo second handu. Nakoľko v súčasnosti práve módny priemysel zažíva veľké turbulencie, množstvo módnych značiek trpí prebytkom starej kolekcie a nedostatkom novej. Podobný model by mohol byť vzájomne nápomocný pre TEXTILE house aj pre ostatné značky.

Výdajné miesto

TEXTILE house výdajné miesto, na výdaj a príjem oblečenia z predplatného, zabezpečí pridanú návštevnosť jednak samotnému second handu, ale aj supermarketu.

Tesco získa partnera, ktorý zabezpečí pridanú hodnotu vo forme návštevnosti a TEXTILE house získa partnera, ktorý mu dá možnosť rýchleho geografické rozširovania a penetrácie fashion trhu.

0 comments on “TEXTILE house v sieti TESCO?

Pridaj komentár