Uncategorized

#1 Retail Trend: Posilňovňa budúcnosti. Digitálne a virtuálne fitko.

Časť druhá

Časť druhá.

Hoci lockdown skončil, aká je budúcnosť Fitness? V minulej časti som písal o posilňovni, ktorá sa mení na Centrum Života. Dnes si tému rozvinieme na digitálne fitness.

Čo je dôležité pri cvičení? Motivácia. A to je presne problém cvičenia doma. Množstvo ľudí si platí trénerov, lebo sami sa nevedia donútiť cvičiť alebo podať taký výkon, aký si predstavujú. To, čo chýbalo každému počas lockdownu je Motivácia. Výrazný rozvoj virtuálnych tréningov, či už live alebo na vyžiadanie bol preto logickým evolučným stupňom. Otázne je, či je možné dostať virtuálne fitness na novú úroveň. A o tom je presne druhá časť seriálu: Posilňovňa budúcnosti.

Digitálne Fitness

Trh s digitálnym fitness v roku 2020 vzrástol z 6,7 miliardy v roku 2017 na 27,4 miliardy. Na tento rozvoj majú vplyv najmä high-tech startupy ako Mirror, Peloton, ale aj Tempo a iní novší hráči. Počas uzávery fitness sa z každej možnej oblasti vynorili alternatívy.

Šikovné zrkadlo, v ktorom je osobný tréner.

Forme Fit ako zástupca posilňovne bez prístrojov, ktorej som sa venoval v prvej časti, je jedným zo štyroch tech startupov, ktoré sa sústreďujú na digitálny fitness v podobe SMART zrkadiel. Zrkadlo vás spojí naživo s trénerom alebo prehrá videá na vyžiadanie. A môžete cvičiť. K dispozícii je množstvo príslušenstva ako činky schované vo vnútri alebo baletná tyč, ktorá sa montuje na zrkadlo. Najčastejším sú však expandéri, ktoré sú umiestnené po stranách a jednoducho ich schováte, keď sa nepoužívajú.

Smart zrkadlo Tempo, ktoré po vypnutí vyzerá ako kus nábytku.

Zrkadlá od značiek Mirror, Tonal, Tempo, Nordic track a FormeLife sú založené na virtuálnych tréningoch, ktoré si viete prispôsobiť a personalizovať a sú asi tým najlepším domácim cvičením. Hudba, tréner, záťaž, skrátka všetko budí dojem, že je akoby pripravené na mieru pre vás.

A za to si vypýtajú 2500€ do 3500€ za zariadenie. Ono je to ako 10 ročné členstvo v posilňovni, ale máte v tom videá, a teda aj zaručenú motiváciu. No nechám na každom, aby zvážil takúto investíciu, ale nezabúdajme ešte na mesačné poplatky za obsah.

Smart zrkadlo Nordick Track s činkami zabudovanými vo vnútri zrkadla.

Napríklad Tempo za cenu 2495$ s mesačným poplatkom 39$ využíva infračervené svetlo a 3D hĺbkové senzory, ktoré snímajú používateľa, čím poskytujú spätnú väzbu v reálnom čase. Osobný tréner môže teda počas cvičenia nastaviť efektívnejšie cviky a režim.

Smart zrkadlo Tonal s expandérmi.

Šikovné zrkadlá sú budúcnosťou cvičenia, ale aj akejkoľvek interakcie počas lockdownu. Je v nich potenciál nakupovania, spojenia sa s rodinou, ale aj vyučovania.

Porovnanie všetkých zrkadiel si môžete pozrieť tu.

Virtuálna realita.

Nie len Digitálne SMART zrkadlá sú budúcnosťou fitness. Pôjde to do úplnej virtuality. VR Health Exercise Tracker umožňuje simulovať úplné cvičenie v 3D virtuálnej realite. A je to možné kdekoľvek, aj doma. Potrebujete samozrejme priestor bez akvárií a váz, inak vás môže prekvapiť spúšť po prvom cvičení.

Liteboxer prístroj na simulácie reálneho boxu v pohodlí domova

Virtuálny Box.

Aj box si našiel svoju virtuálnu alternatívu. Či už FIGHTCAMP alebo LITEBOXER ponúkajú videá na vyžiadanie a aj prístroje, ktoré ponúkajú interaktívny zážitok z cvičenia. Viete si vložiť do rukavíc senzory, ktoré prenášajú údaje do aplikácii. Prípadne zakúpiť prístroj, ktorý je sám o sebe senzorom a prenáša každý váš pohyb do systému. Okrem klasického cvičenia, vás prístroj vie aj “hecovať” a dostať z vás maximum. Vie dokonale nahradiť skutočného trénera a vie s vami dokonca spárovať. To je už trochu strašidelné.

FightCamp aplikácia a Vrece na domáce cvičenie boxu.

Video na vyžiadanie.

Predstavte si niečo ako marketplace pre cvičiteľov a trénerov, ktorí sú kvôli lockdownu na voľnej nohe. Moxie prepája zákazníkov a trénerov cez pandémiu. Na rovnakom princípe vznikajú platformy, ako Obe alebo Glo, ktoré sú zamerané iba na virtuálne cvičenie, čím vzniká protipól klasického fitness centra.

Na Slovensku máme tiež zástupcu virtuálneho cvičenia Fitshaker. Cvičenie sa realizuje cez video na vyžiadanie a za 7,90€ mesačne môžete z pohodlia domova cvičiť s odborne pripraveným obsahom.

Akvizície. Prepojenie digitálneho s klasickým.

Najpravdepodobnejším trendom je prepojenie oboch. Klasická verzia fitness centier s tými virtuálnymi. Členstvo v reálnom ako aj vo virtuálnom fitku bude nutnosťou. Prístupnosť, jednoduchosť a hlavne kontinuita cvičenia sú kľúčové. Nie každý má dostatok času na cestovanie do fitka. Takto sa fyzická posilka postará o to, aby poskytla ucelený servis pre svojich členov či už u nich doma alebo v posilňovni. Keď neviete prísť, tak cvičte doma, ale zaplaťte ci za to. Na oblátku zákazník dostane službu šitú na meiru.

Aj na poli Fitness preto rodia firmy, ktoré vzniknú na špecifickú akvizíciu tzv. SPAC (special-purpose aquisition company). Tieto skupiny robia akvizície viacerých fitness aplikácii, reálnych fitness a iných spoločností do jednej veľkej. Tento trend je veľký. Príkladom je akvizícia startupu Mirror. Lululemon kúpil toto zrkadlo na cvičenie pred rokom a pol. To sa o pandémii a digitalizácii cvičenia kvôli lockdownu nikomu ani nesnívalo.


Skvelou ukážkou akvizičných hier v duchu SPAC je Athlon Acquisition. Cieľ je poskytovať ucelený program na cvičenie, wellness, športové oblečenie a pod ich taktovkou je:

  • Freeletics apka na personalizované tréningy
  • Peerfit platorma na wellness a zdravie
  • Tracksmith – značka športového oblečenia
  • ThrillOne športovo zábavná platforma zameraná na eventy

Čo vám to pripomína? Centrum Života v digitálnej podobe. Je to ukážka snahy vytvoriť komplexnú starostlivosť. Zatiaľ nie pod jednou značkou, ale prvé kroky tu sú.

Iným príkladom je spojenie medzi Beachbody, platformy na digitálne fitnes, nutričné poradenstvo a MYX – výrobcom digitálnych stacionárnych bicyklov. Takto vznikne silný hráč konkurujúci najväčšiemu hráčovi v tejto oblasti – Peloton.

Skutočná posilňovňa má stále čo ponúknuť.

Inovácie sú samozrejme aj v klasických fitness centrách.

Personalizácia: Prístroj v posilňovni vás spozná. Stroje budú mať v sebe aplikáciu a tá komunikuje s vašim telefónom. Je to nevídaný osobný prístup v cvičení. Prístroj vás spozná a nastaví sa podľa vašich preferencií a posledných programov. Toto všetko už vie Precor, nedávna akvizícia známeho Pelotonu.

Hologram: Skupinové cvičenia, práve z dôvodu dodržania odstupu, nebudú pravdepodobne hitom po-lockdownového obdobia. No je na nich určite čaro motivácie a vzájomného povzbudenia. Ak k tomu pridáte aj hologramy a zábavné úlohy, tak lákavé fitko je na svete. Rovnako ako Running Cat v Singapure.


Priestor: Virtuálne cvičenie môže prebiehať aj v reálnej posilňovni. Digital fitness zrkadlá ako Mirror, Tonal alebo Tempo môžu byť na stenách v každom fitku, pretože nie každý má možnosť a priestor cvičiť doma.

Ochrana je prvoradá.

Samozrejmosťou posilňovne je bezpečné prostredie. Dezinfekcia po každom cvičení, oddelené časti pre cvičenie. Zaujímavá môže byť aj možnosť sledovať v reálnom čase cez aplikáciu koľko je tam cvičencov. Tak ako to robí Planet fitness so svojim CROWED meter. Stačí si načítať apku a hneď si môžete preveriť či sa oplatí ísť do fitka alebo je plné.

Oddelené bunky na cvičenie – Inspire South Bay Fitness. Zdroj: Frederic J. Brown/Getty Images na http://www.dmarge.com/

Záver: Ako teda môže vyzerať posilňovňa budúcnosti?

Celé to začalo Motiváciou, ktorej bol nedostatok pri lockdowne, a tou to skončí. Posilňovne budúcnosti budú vediet namotivovať zákazníka, aby im zveril celý svoj Zdravý životný štýl. Lebo sa budú starať o zákazníka komplexne.

Bude to Centrum Života, ktoré bude poskytovať komplexnú starostlivosť o svojich exkluzívnych členov. Práve tu sa bude odohrávať syntéza toho, čo poznáme, s tým novým – digitálnym. Členovia si budú kupovať v týchto Centrách všetko potrebné pre svoj zdravý život. Produkty, od jedla cez oblečenie, digitálne lekcie, až po pomôcky na cvičenie. Všetky nákupy budú brať ako súčasť ich programu, prípadne ako rozšírenie služieb, ktoré si už platia. Centrá života budú mať možnosti pre cvičenie v skutočnom fitness alebo virtuálne, takže dôjde k splynutiu nového a súčasného. Možno to bude všetko v reálnej budove možno všetko virtuálne.

Forme Life concept exluzívneho fitka bez prístrojov. Zdroj: prnewswire.com

Dôjde k 360 stupňovej personalizácii a Centrum Života bude zastrešovať všetko virtuálne, ale aj reálne:

  • Myseľ – meditačne centrum, coaching, psychológ a poradenstvo
  • Telo – fitness, wellness, osobný tréner a oblečenie
  • Jedlo – nutričný poradca, stravovacie programy a donáška jedla
  • Zdravie – zdravotná starostlivosť šitá na mieru, online poradenstvo 24 hodín denne a prevencia ako priorita

V tejto predstave je to super organizmus, kde by ste spojili v našich podmienkach Procare a Golem a do toho Prodietix. Je to skutočne nemožné? Alebo je to len otázka prvého veľkého hráča, ktorý to spustí aj u nás?

0 comments on “#1 Retail Trend: Posilňovňa budúcnosti. Digitálne a virtuálne fitko.

Pridaj komentár