Human resources

Úcta a rešpekt k zamestnancom počas COVID-19. Časť I.

Kríza HR

Maloobchod sa 15.3. uzavrel a tento krok viedol k tomu, že tisícky predajcov sa ocitli v ohrození. Konkrétne cez 300 000 predajcov, ktorí ročne vygenerujú približne 25 miliárd eur. Tento dátum sa zapísal do histórie maloobchodu ako deň, kedy sa spustilo vyše dvojmesačné uzavretie všetkých predajní.

Hoci sa plánuje väčšina predajní v nákupných centrách otvoriť 20.5. je otázne, ako bude maloobchod vyzerať po tomto dátume, a hlavne ako bude vyzerať celý rok 2020. Aký to bude mať vplyv na zamestnanosť v obore maloobchodu? Nech už bude situácia akákoľvek, je dôležité so všetkými zamestnancami jednať s rešpektom.

Kapitola prvá: Zákazníci sa postupne pripravujú na hospodárske spomalenie.

Obchody sa môžu otvoriť, no je veľmi pravdepodobné, že výdavky spotrebiteľov budú ovplyvnené všeobecnými makroekonomickými podmienkami. Spolu s obavami z COVID-19 môže mať celá situácia neblahý vplyv na návštevnosť predajní. Už po prvých troch fázach vidíme, že situácia s návštevnosťou je odlišná od tej, ktorú poznáme.

Maloobchod z dôvodu uzavretia predajní začal ihneď optimalizovať náklady, aby dokázal udržať, čo najviac hotovosti a zabezpečil si cashflow. Zamestnancov sa to dotklo rovnako. Prepúšťanie, nútené čerpanie dovoleniek ako aj neplateného voľna doplnili štátne kompenzácie vo forme refundácie 80% mzdy prípadne OČR. Zároveň došlo k nesplácaniu faktúr, objednávok a zmlúv. V konečnom dôsledku došlo k zrušeniu všetkých plánovaných investícií.

V tejto situácii je možné, že ľudské zdroje boli chápané doslovne ako zdroje, ktoré sú navyše a musíme sa ich zbaviť. No jedná sa o mylné zmýšľanie. Aj keď sa musíme s kolegami rozlúčiť, je dôležité urobiť to s rešpektom a úctou.

Obrázok od www_slon_pics z Pixabay

Napriek množstvu prepúšťania a zatvorených predajní máme oblasti, kde je nedostatok pracovnej sily. Tu sú 3 typy zamestnaní, ktoré sú teraz v kurze. Práve tieto odvetvia sú preto vhodnou voľbou pre našich zamestnancov, ktorí musia opustiť naše predajne:

  • Supermarkety majú dlhodobý problém s personálom. Lidl prezentoval od začiatku pandémie výpadky ľudí a neschopnosť nájsť dostatočný počet zamestnancov.
  • IT segment na rozdiel od klasického obchodu naberal a naďalej naberá ľudí. Online svet sa v čase zatvorenia maloobchodu rozvíja v nevídanom tempe.
  • Call centrum – nakoľko nie je možnosť nájsť odpoveď na otázky fyzicky v predajni, veľká časť zákazníkov sa obracia na infolinky, zároveň so zvýšením online predaja vznikajú prestoje v dodávkach tovaru, čo má za následok zvýšenie otázok na dodaciu dobu. Firmy čo stavili pred krízou na budovanie databázy zase vedia vyplniť výpadok tržieb z maloobchodu cez Call centrum. Zákazníci chcú naďalej nakupovať a cez telefón viete pokračovať v predajných rozhovoroch.

Pri pracovných pohovoroch sa zase množia požiadavky na možnosti práce z domu a zároveň množstvo firiem zisťuje, že “homeoffice” je budúcnosť ich fungovania. A tak dochádza k transformácii pracovných pozícii z predošlého “neexistuje home office” na “Veď z domu to vieš zvládnuť rovnako”.

Správajte sa úctivo

Napriek tomu, že je doba náročná a komplikovaná pre nejednu firmu, je dôležité brať na zreteľ úctu a rešpekt. Nezabúdajme, že k našim zamestnancom sa treba správať úctivo. Aj keď sa už musíme s niekým rozlúčiť z objektívnych dôvodov znižovania stavu, je dôležité ukončiť tento vzťah tak, aby zamestnanec chápal, že si ho vážime. V tejto nejasnej dobe totiž nie je nič horšie ako prísť o prácu.

V druhej časti si povieme viac o tom, prečo je úcta a rešpekt dôležitá a ako môže zamestnávateľ postupovať, aby zamestnanec na odchode odišiel so vztýčenou hlavou.

1 comments on “Úcta a rešpekt k zamestnancom počas COVID-19. Časť I.

  1. Spätné upozornenie: Úcta a rešpekt k zamestnancom počas COVID-19. Časť II. – About sale

Pridaj komentár